[maxmegamenu location=primary-menu]

Waarom is NIS2 belangrijk?

 

 

Home 9 Blog 9 Waarom is NIS2 belangrijk?

Waarom is NIS2 belangrijk?

NIS2 is opgesteld door de EU om het digitale beveiligingsniveau binnen heel Europa te verbeteren. Want niet alleen de gezondheidszorg, financiële instellingen en overheidsinstellingen zijn afhankelijk van een goede en veilige digitale infrastructuur, maar ook steeds meer commerciële bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de beveiligingsrisico’s die hybride werken met zich meebrengt. En dat is ook cybercriminelen opgevallen. Het aanscherpen van de bestaande NIS-richtlijn naar de NIS2-richtlijn was dan ook noodzakelijk.  

 

De gevolgen van NIS2 voor jouw bedrijf

Valt jouw onderneming onder één van bovenstaande sectoren, ben je een ketenpartner of aangewezen door de overheid? Dan ben je vanaf eind 2024 automatisch verplicht om je aan de NIS2-richtlijnen te houden. Stel voor die tijd dan ook een plan op, zodat je goed voorbereid bent op controles en geen onnodige boetes riskeert.  

Controles? Dat klopt. De overheid zal bij essentiële organisaties namelijk proactief en steeksproefgewijs gaan controleren of de richtlijnen ook écht nageleefd worden. Bij belangrijke organisaties is dit alleen het geval ná een cyberaanval of incident. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en alle nodige maatregelen op tijd hebt genomen. Hoe je dit precies aanpakt lees je in onze NIS2-checklist.

 

3 gevolgen van NIS2: 

 

#1 Financiële gevolgen

Boetes. En we kunnen je vertellen: ze zijn niet zo mals. Zo zijn de boetes voor essentiële organisaties met minimaal 50 medewerkers gesteld op minimaal 10 miljoen of 2% van de jaaromzet. Bij belangrijke organisaties is dit bedrag op minimaal 7 miljoen of 1,4% van de jaaromzet gesteld. Dit zijn op dit moment uiteraard nog richtlijnen vanuit de EU. In oktober 2023 zullen de definitieve bedragen van de Nederlandse overheid bekend worden. Hoe dan ook: een boete wil je niet krijgen. 

#2 Reputatieschade

Heeft er een cyber incident plaatsgevonden en zijn er klantgegevens of is er andere gevoelige informatie buitgemaakt? Dan ben je verplicht om dit te melden. Het gevolg? Reputatieschade, extra kosten om te onderzoeken wat er precies is gehackt én inkomensderving. De kans is namelijk groot dat het vertrouwen van jouw klanten in jouw onderneming daalt en je minder bestellingen, verkopen of opdrachten binnenhaalt.  

#3 Continuïteit

Soms hebben cybercriminelen het niet per se op jouw klanten gemunt, maar op jouw bedrijf, dienst of service. Heeft jouw onderneming bijvoorbeeld een uniek programma ontwikkeld, dan is het belangrijk om deze data goed te beschermen. Voor de continuïteit van je onderneming én voor je concurrentiepositie. Door een gerichte hack kan jouw hele operatie namelijk stil komen te staan én op straat komen te liggen. Zo zie je dat NIS2 niet alleen bedoeld is om jouw klanten en relaties te beschermen, maar ook jouw onderneming! 

 

Meteen in actie komen?

Herito biedt verschillende diensten aan op het gebied van cyber security en disaster recovery, zodat jij zorgeloos kunt blijven ondernemen. Wil jij weten wat Herito voor jouw onderneming kan betekenen? Neem dan direct contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek en maak een afspraak voor een uitgebreide bedrijfsscan.